Každý člověk je od narození ovlivňován různými věcmi kolem sebe, značnou část věcí se naučí od rodičů a od svých sourozenců, ale v určitém věku nastává zlom, kdy více než na názory svých rodičů dá na názory svých vrstevníků. Další velkým bodem, který ovlivňuje každého z nás jsou média, reklamy a všechno s tím spojené. Člověk si musí v této spoustě příkladů "jak žít", najít vlastní způsob.

Člověk se snaží nějakým způsobem zapadnout mezi ty ostatní, protože ti kdo nemají stejné názory, nebo ti co se nějakým způsobem vymykají normám jsou společností většinou opovrhováni a nebo odstrkáváni na stranu.

A teď to aplikujme do role křesťana, věřím, že praví křesťané to nikdy mít lehké nebudou, společnost je často odsouvá kamsi stranou a nebo jejich názory bere na lehkou váhu, někdy se může stát, se křesťanství spíš ráda zasměje, než aby o něm vůbec přemýšlela.. Samozřejmě, že to tak není vždycky, ale myslím si, že je dnes mnoho takových školních tříd, nebo pracovních kolektivů..

No a co má potom takový člověk dělat?, je-li např. v dané společnosti sám křesťanem?

Většinou se takový člověk musí nějak přizpůsobit, vždyť přizpůsobit se při vstoupení do nového kolektivu musí každý, použiju tady příklad čekárny u doktora: když přijde člověk poslouchající hlasitou hudbu do čekárny, kde je plno cizích lidí, už jenom ze slušnosti hudbu ztlumí, stejně tak, když přijde fotbalista do šachového kroužku, asi si sebou nevezme kopačák. V každé společnosti se tedy člověk musí přizpůsobovat určitým pravidlům, nebo ustanovením, které vystihují co má daná společnost dělat.

Druhá věc je ale ta, že by měl člověk zůstat "sám sebou", to znamená, že když přijde křesťan do třídy plné nevěřících studentů, asi se k nim automaticky nepřidá.. A zde začíná to o čem jsem chtěl především napsat. Místo toho, tu ale položím pár otázek, na které si každý může odpovědět sám.

Poznají ostatní lidé, na mém životě to, že patřím Kristu?(1. Timoteovi 1 od 5v.)

Nedělám svým životem Ježíši ostudu?(2. Janův 1 v6)

Jak moc se přizpůsobuji lidem kolem sebe a jak to ovlivňuje můj vztah s Bohem?

(Filipským 3 od 17 verše, nebo celá kapitola)

Myslím si, že nikdy neuškodí, když nad takovými, nebo podobnými otázkami přemýšlíme, každý z nás je ovlivňován svým okolím, když ale necháme Krista, aby nás proměnil, změní se tím i způsob našeho uvažování. :)