Jaký prospěch bude mít člověk, získá-li celý svět, ale svůj život ztratí? A zač získá člověk svůj život zpět? Matouš  16:26

Chtěl bych se krátce zamyslet nad tím, co tento verš může přinést dnešnímu člověku. V dnešní době se klade důraz na tebe! Aby ses měl "dobře", aby ses cítil být obdivován, následován, "likován"... A přitom, jako by se nad člověkem uzavírala klec.

Mám teď na mysli především sociální sítě (S.S.). Důmyslný systém reklamy, která se tváří jako by nám chtěla snést modré z nebe. Nechci se teď ale zabývat reklamou, ale spíše vlivem sociálních sítí na náš život.

Mou nejčastěji navštěvovanou sítí je Facebook (F), tak budu mluvit především o něm, příklady, které uvedu se ale u některých lidí můžou vyskytnout i na jiných sociálních sítích.

1)Věková hranice aneb vzhůru do světa
Spoustu S.S. má věkovou hranici po kterou nedovolí danému člověku si založit účet. Je to poměrně rozumné. Mladý člověk, nebo dítě (snad mi odpustí ti z vás, které to uráží), si založí účet na F a začne si přidávat svoje kamarády a kamarádky. Příliš ještě nerozumí tomu, jak všechno funguje a tak v důsledku svého počínání se mu zahltí emailová stránka emaily, jeho přátele zahltí F. tisícovkou žádostí do her, s jejímž zrušením si i řada starších lidí neví rady a na svoji zeď začne sdílet své emocionální pocity, které člověk v té době mívá a setkává se s různými reakcemi a nebo ignorací od ostatních. I mezi nimi se však najde několik rozumných jedinců.

2)Mladí lidé
U mladých lidí je tomu různě, někteří jsou silní a nenechají se zviklat množstvím možností, které jim tyto sítě nabízejí. A nebo už jsou dost proškolení z hloupostí co dělali, když byli mladší. I mezi nimi se však najde spoustu těch, kteří nejsou natolik silní aby odolali návalu informací, možností a především ego-naplňujících červených oznámení o komentáři, zprávě nebo přidání do přátel. Důmyslný systém F je vymyšlen tak, aby se tam měl člověk co nejlépe a co nejčastěji se tam vracel. Mladé lidi motivuje k tomu aby sdíleli s ostatními co nejvíce věcí ze svého života a k tomu aby se zajímali o to co sdílejí jiní. V tomto kruhu už uvízl nejeden mladý člověk.
sítě jako sítě

3)Práce a škola
Někteří lidé si F či jinou S. S. založili jen kvůli práci nebo škole. Většinou patří k těm, kteří komunikaci přes internet moc neholdují, nebo preferují maily. I těmto však hrozí, že se zapletou do víru červených upozornění.

4)Nemocní
Někdy mi sociální sítě připadnou jako jed, který se pozvolna rozšiřuje lidským mozkem. Lidé jsou vystaveni obrazovce která z nich vysává život. Intenzivně zjišťují časy zveřejnění statusů, odeslání zprávy a vře to v nich když zjistí, že zde jiný člověk byl, ale neodpověděl jim, popř. se radují protože jejich názor v komentáři je pádnější a setřel druhého člověka. Ještě více jsou šťastní když jejich komentář nebo status dostane "like". Myslí si, že jsou krásní když je jejich fotka oblíbená, nebo naopak, když vidí, že fotka jiného člověka má desítky "liků" a jejich žádný. Připadá jim, že jsou škaredí. Rozebírají význam každého písmene a zapomínají, že za okny svítí slunce a jejich kamarádi, kteří si nedávnou F zrušili venku hrají fotbal. apod.
Stávají se vězni vlastního Ega, které v nich daná S. S. burcuje. Ano může to být i sledovanost blogu na signálech, nebo počet zhlédnutých článků. atp.

4)Svět jako na dlani
Člověku pak může připadat, že získal celý svět. Upozornění na všechno má přímo před očima, jako by mu všechno patřilo. Z příspěvků mu často přijde, že je obdivován. Proč asi neexistuje tlačítko "to se mi nelíbí"? Člověku je prostě pořád nalháváno, že on je ten jediný na kom v tomto světě záleží a kterému to tady vlastně tak nějak patří. Přitom je otrávený jedem a ve vlastnictví, nebo spíš v poutech sítě.

4)Smrt
Amen, amen, pravím vám, jestliže pšeničné zrno nepadne do země a nezemře, zůstane samo. Zemře-li však, vydá mnohý užitek. Kdo miluje svůj život, ztratí jej; kdo nenávidí svůj život v tomto světě, uchrání jej pro život věčný.  Jan 12: 24-25 Myslím snad, že tento verš nemusím ani komentovat. Docela reálně se mi spojuje se vším co jsem doposud napsal. Snad jen to, že teď o Velikonočních svátcích si připomínáme smrt našeho Pána Ježíše Krista. Kéž zemřeme všem nemocem S. S. a naší hloupé sebestřednosti, která je nám předkládána nejen za pomocí S. S. ...

6)Ta dobrá strana mince
Nejspíše je vám jasné, že se v prostředí F a jiných S. S. ocitáme na velmi tenkém ledu. Každý náš příspěvek má vlastní budoucnost, kterou často už neovlivníme. "Žije si svůj vlastní život". Vše co na F sdílíme se stává vlastnictvím F a i když to smažeme, duplikovaný soubor zůstává uložen. Řešení problémů v komentářích si může každý vyložit jinak, někomu to může pomoct jinému uškodit. Kreslené vtipy taky každý nemusí pochopit. A vše co sdílíme si může přečíst široký okruh lidí, i když prakticky to uvidí "jen" pár desítek a možná ani to ne. A mohl bych pokračovat.

7)co tedy k tomu říct?
Nenechme se nakazit a zemřeme sami sobě, abychom mohli jako semeno v zemi vydat mnohý užitek. Tomu pak, který za naše chyby svůj život položil a pro naši spásu z mrtvých vstal buď sláva až na věky věků. V něm hledejme pomoc a prosme jej za sílu a moudrost. :)
Jestliže tedy vy, ač jste zlí, umíte svým dětem dávat dobré dary, čím spíše váš Otec v nebesích dá dobré těm, kdo ho prosí!  Matouš 7:11